Spring naar bijdragen

AAC
 Share

Aanbevolen berichten

Al een tijdje op m'n wishlist, de Combat Helmet, aka “Brain Bucket” welke meer is geworden dan alleen hoofd bescherming, het is een platform voor Headsets, NOD's*, Lampen, IR bakens, Patches enz... Wat het maakt tot een stijlvol, en persoonlijk uitrustingsstuk, en zich erg leent voor een Airsoft/Re-enactment project.  *(Night Optical/Observation Device)

 

Het meest gezien bij de US SOF de laatste decennia, is de Ops Core FAST

 

PRhKVw-9WTUO144ioLig0UuHnqRCzwgcsjlFPvUY

 

gxXgB5Y7jzS2ovY23N1mxKpboPH0ryLXr7LeChyx  

                  

 

                                                                                   1.0 US Combat Helmet Evolutie

 

Over hoe de Ops Core FAST ontwikkeld werd, en zijn plaats in de Combat Helmet Evolutie valt wel wat te vertellen, en dat leek me wel interessant om hier te delen.  Voor het algemene overzicht goot ik dat eerst in onderstaand plaatje

 

XYmkJbDD71YtjawtR3YFCD4n58BJNYaXM-lXmjBm


 

1.1 PASGT Personnel Armor System for Ground Troops

Midden jaren zeventig wilden de US DoD hun infanterie uitrusting gaan moderniseren, welke toen nog deels dateerde uit WOII, Korea, en Vietnam! met het PASGT program. 

 

1.1.2 Kevlar

Game changer voor de militaire industrie in de 60’s, de uitvinding van de Aramide Fiber door DuPont beter gekend onder de merknaam Kevlar, welke het mogelijk maakte de eerste lichtgewicht helm te ontwikkelen.

  

1.1.3 FRITZ 

Werd de bijnaam van de PASGT Helmet, naar zijn gelijkenis met de Duitse Stahlhelm uit WOII 

Hij werd omstreeks 1983 ingevoerd, en het was de eerste lichtgewicht helm volledig gemaakt uit Aramide 

vezels aka Kevlar, vandaar dat de PASGT ook wel ‘s de “K-Pot” (Kevlar) genoemd wordt.

 

Pk0ErtlmBlLpr2VkZSOOHYjWSSUoINxVvl2KfwQv

 

1.2 The Battle Of Mogadishu

In de jaren 90 begonnen SOF operators dan weer meer gebruik te maken van Plastic sport helmen omdat deze lichter waren dan de PASGT, en er makkelijker NOD’S (Night Optical/Observation Device), en headsets op gemonteerd konden worden, deze Plastic helmen boden echter géén ballistische bescherming, een ontnuchterende confrontatie hiermee was de “Battle Of Mogadishu”, waar een van de legendarische DELTA operators SFC Shughart of MSGT Gordon wss werd gedood door een headshot. Dit werd de aanleiding voor het ontwikkelen van een nieuwe generatie SOF Combat helmen

 

3Igr_0q8S8jGwqiJM_cWNIBu82a9Ceh89WQDae1w

 

1.3 RBR MACH I, II, III

Was een lichtgewicht versie gebaseerd op het MICH design in de late jaren 90. Naar verluid voldeed de RBR niet aan de ballistische eisen en werd daardoor snel weer afgeschaft.

 

1.4 IBH (Integrated Ballistic Helmet)

Was een Iconisch model dat enkel tussen 1995, en 1996 gemaakt werd door ILC Dover, en waarvan slechts 741 stuks gemaakt zijn voor USSOCOM en de FBI. ILC Dover is eigenlijk het best gekend voor het maken van ruimtepakken voor NASA!

De IBH was een uiterst licht en compact design voor CQB, het is me niet duidelijk waarom de IBH niet langer gebruikt is?  

 

1.5 MICH (Modular Integrated Communications Helmet)

Is wellicht het bekendste design uit deze periode, de MICH werd ook algemeen ingevoerd, het was een volledig ballistische helm, gemaakt uit Kevlar, en voorzien van geïntegreerde rails voor het bevestigen van accessoires, en vooraan een shroud voor NOD's,de zg VAS Shroud (Visual Augmentation System) hij werd gemaakt in 3 uitvoeringen, waarvan 1 met uitsparingen voor een headset, en een andere met een uitstulping waaronder een headset past

 

.Ogus4bs4KCjUwv_CE502kUgq-oYz8JyVYikfUyWY


 

Het MICH programma zou uiteindelijk ook leiden tot verbeteringen voor de helmen van de reguliere eenheden zoals:

 

1.6 LWH (Light Weight Helmet )

Uit Kevlar,en maakte gebruik van de verbeterde liner, en kinriemen van de MICH en zou zo de Opvolger van de PASGT/Fritz voor het USMC in 2003 worden.

 

1.7 ACH (Advanced Combat Helmet)

Is gemaakt uit Kevlar, en nagenoeg identiek aan de  MICH TC-2000, meest opvallende tov de PASGT is het verdwijnen van de “Brow” waardoor het opwaartse gezichtsveld vergroot wordt, hij wordt in 2003 de opvolger van de PASGT voor het US Army

 

1.8 UHMWPE (Ultra-High-Molecular-Weight Polyethylene) 

UHMWPE Was de volgende game changer in de militaire industrie, ook wel gekend als Dyneema of Spectra

Een soort Super-Plastic in gewone mensentaal zeg maar, de gewicht/sterkte ratio ligt zo’n 40% hoger dan Kevlar, en zo’n 8x hoger in vergelijking met staal! 

 

1.8.1 ManTech 

UHMWPE werd in 2007 door ManTech geïntroduceerd bij de US DoD, ManTech (Manufacturing Technology) is een orgaan van de US Navy welke research doet naar nieuwe materialen, en productiemethoden, zoals de naam al doet vermoeden, de ontwikkeling van de ECH en FAST helmen is mede mogelijk gemaakt door ManTech.    

 

1.9 ECH (Enhanced Combat Helmet)

Is qua vorm vrijwel identiek aan de ACH, maar is vervaardigt uit UHMWPE ipv uit Kevlar, wat de ballistische eigenschappen een 35% verbeterd tov de ACH, vanaf 2012 zou hij alle helmen van US Army, Navy, Air Force, en USMC gaan vervangen.

 

1.10 IHPS (Integrated Head Protection System)

De Nieuwste opvolger van de ECH in 2019, de ontwikkeling begon vanaf 2013, hij is zo'n 5% lichter dan de voorgaande helmen, en uitbreidbaar met Visors en Mandibles. 

 

TwmrIoAe73wdR9x8r5JL9brfVW6SGWqxYQjjBVSx


 

                                           2.0  FAST Future Assault Shell Technology

 

Terug naar de SOF community nu, relevant voor deze review, zal ik wat verder uitweiden over de FAST helm in het bijzonder.

 

2.1 OFW/FFW

De FAST helm is ontstaan uit het OFW (Objective Force Warrior) later FFW (Future Force Warrior) program ooit begonnen met SIPE (Soldier Integrated Protective Ensemble)  begin jaren '90, welke nieuwe lichtgewicht, geïntegreerde systemen voor bepantsering, wapens, helmen, communicatie, elektronica, en sensoren, moest ontwikkelen. 

 

2.2 Crye Associates & Artisent

Ene Artisent gingen daarbij samenwerken met Crye Associates, samen zouden ze zeer invloedrijk worden, in de SOF community  omdat ze zelf met hen gingen praten, om te horen wat de noden waren. Crye Associates echter werd het gezicht van FFW, met hun revolutionaire designs die ook tastbaar werden door fysieke prototypes, ze zouden later bekend worden als Crye Precision.  

De 1e OFW-opdracht Voor Artisent, en Crye Associates bestond uit een revolutionaire helm ontwerpen met geïntegreerde Com's, camera, oog, en NBC bescherming, het project zou door 9/11 stopgezet worden, en pas later leiden tot de Crye Airframe helm.

 

 yA88WsGSBg78jIKqhGs3IsGHjG6uBOhDXPlqu-Tn

 

2.2.1 Airframe Helmet

Bijzonder aan de Airframe, is dat hij samengesteld is uit 2 afzonderlijke Ballistische schalen, waardoor een luchtspleet ontstaat waarmee het hoofd beter gekoeld wordt, de Airframe werd in 2010 getoond aan het publiek op de Shot Show, en werd vanaf 2011 geïntroduceerd.  Bekijk zeker de review op Military Morons 

 

De Airframe werd gedeeltelijk in gebruik genomen door US SOF, maar voldeed, naar verluid, niet aan de Ballistische USSOCOM vereisten, en is bijgevolg, en tgv wellicht niet verder ingevoerd.

  

   zcqjP1Oa-z4QGCbpyNh7s3-ytJpol9PLhvmx5I45

 

2.3 Ops Core & Gentex

Artisent was aanvankelijk, een fabrikant van high end sporthelmen en zou later bekend worden als Ops-Core, om op zijn beurt, in 2012 dan weer weer overgenomen worden door Gentex, een gerenommeerd helmen fabrikant welke al vele jaren actief was voor de US DoD.

 

2.4 FAST (Future Assault Shell Technology)

De naam FAST werd door Ops Core gekozen in 2005, in 2008 werd het 1e prototype getoond op  Shot Show en vanaf 2009 werd de FAST in gebruik genomen door SOF in Afghanistan.

 

De ontwikkeling van de Airframe verliep een tijd parallel met die van de FAST, totdat Artisent  Ops Core 

werd en de FAST op voorsprong kwam, en uiteindelijk ingevoerd vanaf 2009

 

De Shell van de FAST is ahw een verdere evolutie van de MICH TC-2001,  welke op zijn beurt de “Legacy” PASGT als uitgangsmodel had. Ops Core werkt hierbij samen met Ceradyne voor het maken van de Ballistische helm schaal. Ceradyne is een US fabrikant van Ballistic armor, en gekend van de SAPI, en ESAPI plates  

 

nMNO2Dgq9he5OxDcnBF-b5Oj_6CwhF0l40HjMuct

 

In tegenstelling tot het Kevlar van de MICH, is de FAST gemaakt uit het sterkere UHMWPE.

Vooraan op de FAST Shell het zg Skeleton Shroud voor het bevestigen van NOD mounts (Night/Optical Device)

De Ops Core Skeleton is een lichtere versie van de  VAS Shroud (Visual Augmentation System) van de MICH

 

2.4.1 Wilcox

Maker van high-end ge-machineerde onderdelen, is de eigenlijke pionier van het NVG shroud, in de jaren 90 werd aangenomen dat het boren van gaten in de helmschaal de Ballistische eigenschappen danig zou verzwakken, Wilcox bedacht het zg 3-Hole Pattern waarmee de ballistische integriteit gevrijwaard bleef, met z’n G01 Mount.

 

Aan de zijkanten tenslotte de ARC rails (Accessory Rail Connector) net zoals op de MICH, waarop Lampen, Headsets, Camera’s enz… kunnen gemonteerd worden, en de Bungee om NVG’s te fixeren in hun positie.
 

2.5 Head-Loc™ H-Nape Retention System

Een gekend probleem met helmen en gebruik van NVG’s was dat deze door het gewicht naar voor, en achter konden kantelen. Hiervoor bedacht  Ops Core het Head-Lock H-Nape Retention System, hierbij wordt de helm op een aantal contactpunten op het hoofd gefixeerd, dmv strategisch geplaatste riemen. H-Nape verwijst naar de H-vorm die gevormd wordt met de riemen, achteraan in de nek.

 

Ops Core spreekt verder nog over een Right Eye, of Left Eye Dominant Chin Strap, hierbij is de sluiting zelf respectievelijk aan de tegenovergestelde zijde van het dominante oog geplaatst teneinde niet te hinderen bij het schouderen, en richten van het geweer.

 

Een verdere evolutie van dit systeem, en toegepast op de FAST, is de OCC Dial waarmee de Head-Lock nog beter passend kan gemaakt worden, dmv de verstelbare “H-Nape

 

Op onderstaande plaatjes, en video wordt de werking  geheel duidelijk.   

 

ftIhpA9fPDmLLfiF9L_Mo853R9mOxLTF0vnna7YH

 

 

 

2.6 FAST modellen 

 

BALLISTIC (bestand tegen 9mm impact en/of fragmentatie)

 

 • FAST SENTRY lijkt sterk op de MICH TC-2000 weinig gezien in militair (SOF) gebruik.

 • FAST XP ofwel de High Cut, biedt bescherming tegen 9mm, en heeft uitsnijdingen voor headsets.  

 • FAST MT (Maritime) lichtere versie van de XP, 16mm hoger uitgesneden biedt enkel frag bescherming.

 

NON-BALLISTIC (bieden geen Ballistische bescherming, enkel tegen impact trauma)

 

 • FAST CARBON Lichtgewicht uitvoering gemaakt uit koolstofvezel versterkt Plastic 

 • FAST BUMP Budgetvriendelijke versie van de FAST CARBON vervaardigt uit Plastic alleen. 

 

LE Series (Law Enforcement) biedt dezelfde ballistische bescherming maar is gemaakt uit goedkoper, en zwaarder materiaal, speciaal voor LE                               instanties welke het vaak met mindere budgetten moeten stellen, en waarvoor de duur van, helmdracht meestal ook veel korter is.

 

lQMnPIdHxqV4VbOu5hSo0SEe0_fYS7lqki6SChEX

 

2.7 FAST MT (Maritime)

Was oa op verzoek van de US Navy, een lichtere versie van de initiële FAST XP, daar waar de XP tot 9mm ballistische bescherming bood, was dat bij de MT echter “slechts” scherfwerend, de MT had ook 16mm hogere uitsnijdingen opzij om het dragen van COMM headsets te vergemakkelijken. De MT werd uiterst populair, en vanaf 2013 standaard USSOCOM issue. Op foto’s zien we dan ook overwegend de MT in gebruik slechts in situaties waarbij maximale bescherming vereist is wordt de XP nog gebruikt. 

 

zn-kOgaXNouhxDtS2Yb34Rol-5I_Uta3Q5WL-ZXD

 

2.8 Ops Core LBH 

Een minder bekende variant is de FAST LBH (Lightweight Ballistic Helmet) deze heeft een High Cut Shell, lichte Tan ARC rails, een Worm-Dial, en de opvallende Swiss Cheese Velcro loops, de LBH is enkel uitgetest door NSW personeel omstreeks 2012 -2013    

 

2.9 Team Wendy EXFIL

Vanaf 2014 zien we ook wel ‘s de Team Wendy EXFIL opduiken, welke een trieste origin story heeft, Team Wendy is nl opgericht als een eerbetoon aan Wendy de dochter van stichter Dan.T.Moore welke is overleden tgv een Snowboardongeval. Team Wendy maakt Pads voor oa de ACH, Ops Core en Gentex, De Exfill duikt wel eens op, maar heeft nooit DoD contracten in de wacht gesleept, hooguit persoonlijke, en unit level aankopen.

 

2ntT4--j0MILk7ADntKcCR8KXuNha9Kt8VjZ1HMw

 

                                                                              3.0 USSOCOM SPEAR FTHS  

 

Een volgende grote evolutie van de Ops Core FAST was z'n participatie in het SPEAR FTHS programma, van 2017 voluit:

 

 • SPEAR (Special Operations Forces Personal Equipment Advanced Requirements) 

 • FTHS(Family of Tactical Headborne Systems)  

 

Dit bestond er uit de huidige risico's, en noden te evalueren, gewicht bleek een zeer voornaam issue, aangezien er eigenlijk meer nek letsels tgv (te) zware helmen bleken voor te komen, dan hoofdletsels tgv kogels, en projectielen. Bovendien bood de gebruikte Maritime nog steeds enkel maar Frag-bescherming!  Bijgevolg wilde USSOCOM een nieuwe “helm familie” op maat voor elke taak, zowel ballistisch -tot 9mm bescherming terug- als non ballistisch. Voor dit programma waren uiteindelijk slecht 2 kandidaten uitgekozen Ops Core, en Revision/Galvion met de Caiman helm, Ops Core zou in 2019 de competitie uiteindelijk winnen.

 

JuzODfAbAxi98GjQ8sdVwKcBy7BXvLDc_K5mFzYe

 

Bekijk hier zeker de gedetailleerde OpsCore FTHS presentatie
 

Ops core zou in het kader van NGTC (Next Generation Tactical Communications) program trouwens ook nog de CASL (Communication Accessory Suite Land) competitie winnen met hun 

AMP (Adaptive Mission Platform) headset, voor de NGHH (Next Generation Handheld) radio.

(Andere winnaar in dit programma: INVISIO met hun V60 PTT en X5 headset)

 

-3lwgS8vVfqTnmsleZ-pQsJnCYNXTH8Uqzq5WNs_

 

De uiteindelijke USSOCOM Ops Core FTHS modellen

 

N_vmAyXKJVQr55KEONqtZC1eoOzC8B7i1lxN1541

 

3.2 FTHS Ground Ballistic 

Is een geüpdate versie van de Maritime, maar dan op hetzelfde Ballistic level als de originele FAST XP. Nl tot 9mm impact, ipv scherfwerend zoals de MT, maar dan zo’n 12%lichter! Verder is de FAST FTHS voorzien van een Modulair NVG Shroud waar meerdere NOD adapters in passen, Velcro zones zijn nu onregelmatig gevormd om de IR signatuur te verkleinen, en de liner is vernieuwd 

RF1 Is een recente uitvoering welke uitzonderlijk bescherming biedt tegen 7.62x39mm (AK47) munitie!

 

Bekijk zeker de review van de echte Ops Core FAST SF op Milspecmonkey!

 

WLDZ5Mslq1tob2h_WDFj4v2pFsuq8_G4QP9XdeZt

 

De ARC rails (Accessory Rail Connector) zijn lichter, en voorzien van openingen waarmee kabels kunnen ge zip-tied worden, hieronder de 3 verschillende ARC rails met elkaar vergeleken, de NVG Bungee is verplaatst naar het NVG Shroud om minder snel te blijven vasthaken, achter andere helm accessoires.

 

Zq4Zp6Xic-JvUS_WzrFsF7QSFTEKLxBYUM_mRsIO

 

De VENTED LUX Liner wordt gezegd is een van de grootste verbeteringen van de FAST SF, bestaande uit een EPP schaal met ventilatiegaten, hij biedt betere impact bescherming, en is voorzien van een verhoogde uitsparing het zg Headband Channel, om het dragen van losse headsets onder de helm vergemakkelijken, hieronder in vergelijk met de gewone EPP pad’s van de Legacy Maritime
 

Iu-lYSliX26G-yHeAVRnCAY3cJNBOZOCjqzGRTco

 

3.4 FTHS Ground Non- Ballistic

De Niet Ballistische versie van de FTHS Ballistic, voor trainingsdoeleinden, of “low threat” taken, weegt zo’n 300 gr minder.

 

3.4 FTHS Coxswain Helmet System

Ofwel stuurmans helm, was een vereiste voor de US Navy z'n SWCC crews, het is een Non-Ballistisch Modulair Helm Systeem, bestaande uit Ballistic, en non Ballistic Mandibles, Ballistic Visors, en een 2-delig Ballistic Applique.

De helm zelf is de FTHS Ground Non- Ballistic, met standaard shim’s achter de ARC rail gemonteerd om de mandibles te bevestigen 

 

 j_C2aSuvty2ZKGDWJ45-dBon8_XLJM2YSs-AzOek

 

Bekijk hier zeker de gedetailleerde OpsCore FTHS presentatie

 

Hieronder een SWCC crew, let op de zeldzame LBH helmen op de 2e foto!

  

sV8BelaLJ0MG8s6AiY9ElN8kYNdVtEteUCZmjJ1I

 

Hieronder een  foto van mogelijk, een SWCC crew, waarop duidelijk de Coxswain helm, met het ballistisch Applique te zien is, de voorste man draagt een Super High Cut SF 

 

_tgek3ZBfb99L2vLVYlmKv6CPzyOshrgWrwiB471

 

3.1 Ops Core SF of FTHS

We onderscheiden ook een SF, en FTHS benaming wanneer we de Ops Core website bekijken.

Deze is als volgt tot stand gekomen.

 1. FTHS was het programma, waarvoor Ops Core z’n geupdate helmen ontwikkelde, en prototypes ter beschikking stelde, 

 2. nog voor ze het USSOCOM contract wonnen, besloot Ops Core deze nieuwe helmen reeds aan te bieden als de verder ontwikkelde FAST SF, enkele eenheden zoals MARSOC kochten deze zo reeds aan.   

 3. Ops core wint het USSOCOM contract met de initiële FAST FTHS uitvoering, en moet deze ook zo  leveren. 

 4. Samengevat FAST FTHS = Militaire Versie,  FAST SF = Commerciële Versie

 

De commerciële versie van de FAST Ground Ballistic heet  FAST Super High Cut SF 

De verschillen zijn miniem, en uiterlijk enkel te zien aan de verschillende Velcro Loop Patterns. 

Dit onregelmatige is zo ontworpen om de IR signatuur te verkleinen. 

 

6Dd9eyQA-VIfzNHVUp35ulaBTndmwAv9ntItBgix

 

t0yzTSGOhPbAwkCrp4ldB2jYgDOedYqLue07odQq

 

 

                                                                       4.0 IDOGEAR Super High Cut Replica

 

Gewapend met de nodige kennis kon ik nu gaan bepalen welke FAST helm ik wou, en gaan kijken wat er allemaal beschikbaar is qua replica’s, aangezien een echte Ops Core FAST beetje buiten mijn budget valt.

 

Aangezien ik voor het up to date spul ben, wilde ik een FTHS Ballistic, die kon ik niet echt vinden, met de juiste Velcro loops maar wel een SF Super High Cut, bij IDOGEAR, een Chinese fabrikant van Replica gear, hun assortiment aan replica items is niet bijster groot, maar wat ze hebben is vrij degelijk.

 

4.1 IDOGEAR Official Store

Ik heb mijn Super High Cut SF van bij de IDOGEAR Official Store op Aliexpress, wat mij betreft een correcte store. Snelle communicatie, en snelle verzending, mijn order was gearriveerd na 7 dagen !   

 

IDOGEAR Official Store stelt ook volgende 10% discount code ter beschikking   2E8C4LFHV8XR 

 

4.2  IDOGEAR FAST

Helmet line bestaand uit volgende modellen:

 

 

 

De Super High Cut SF was degene die ik wilde hebben en die is verkrijgbaar in onderstaande kleuren.

 

Zelf koos ik de DE uitvoering, maar zowel de OD, DE, en MC lenen zich voor een US SOF impressie/re-enactment  loadout, Waarvan de MC het minst gezien is op foto’s, Gewoon een persoonlijke voorkeur dus.   

.

O199ITlpzX9x3LfVRzcdihL4DIdcmy7e4kztU8dE

 

Helaas bestaan deze IDO helmen slechts in 1 maat ! welke overigens ook niet echt duidelijk wordt aangeven.

Het was bijgevolg heel wat gedoe om de afmetingen te weten te komen, na wat heen en weer sturen van foto’s met metingen, kon ik uiteindelijk concluderen dat hij nagenoeg even groot was als mijn oude N-Helmet FAST moest zijn, en dus zou moeten passen.  

 

Hieronder de afmetingen gemeten op mijn exemplaar, (wat mogelijks overeenkomt met de Ops Core Size L)

 

KJ4yqLPET6BDDhmGoIkYUMSzrVVDg93mKPthBh9h

                                                                       

                                                                            4.2 Externals

 

4.2.1 Super High Cut Shell

Bestaat uit een zeer stevige 7.5mm dikke plastic Super High Cut Shell, zonder ventilatieopeningen, net zoals het een Ballistisch model betaamd, gemaakt met oog voor details zoals de verdikte voor, en achterrand, net zoals op de originele Ops Core SF 

De kleur is echter een opvallend minpunt! deze is nl veel te glimmend, terwijl deze mat hoort te zijn!

(Mogelijk op te lossen met een paint job.)

 

Bekijk hier het volledige IDOGEAR Fast Externals foto album

 

wjjyuMr_JxPjq2Rzb8d0oQdPP-blYdFGmWl-6AIX

 

4.2.2 ARC Rails

Aan de zijkanten vinden we de ARC rails, in Skeleton uitvoering, met de Zip Tie openingen, zonder NVG Bungees, en alle details van het Ops Core origineel, deze zijn eerder wat slordig afgewerkt met zichtbare seams!

 

CgbQ20lgzzrqLAWwXUiEIGitxm7m8JBerIs_ZhEg

 

4.2.3 NVG Shroud

Vooraan het Modular Bungee Shroud met uitneembare adapter, omwille van de compatibiliteit met meerdere NVG mounts, en voorzien van NVG Bungee, het vaste gedeelte van de shroud is uit kunststof gemaakt, en de adapter plate uit metaal zoals het Ops Core origineel,   

Helaas kan ik deze shroud nog niet verder uittesten aangezien ik (nog) niet in het bezit ben van een (Dummy) NVG

 

2keaZkcBnX5kz2S6IlogqeQzxHtr7Wm05-9ZXVbO

 

4.2.4 Universal External Loop Kit

Bovenop de Shell vinden we de Velcro pads voor het bevestigen van de helm accessoires de zg Universal External Loop Kit, in het nieuwe SF pattern, helaas is dit niet in het typische onregelmatige FTHS patroon. (FTHS loop kits zijn wel reeds afzonderlijk te vinden van oa TMC)

 

rF1M1uTib_-a66Cg5oTmEn9zso8zIMEdp9JPZZ42

 

Bekijk ter vergelijk, zeker de review van de echte Ops Core FAST SF op Milspecmonkey!

Bekijk hier het volledige IDOGEAR Fast Externals foto album

 

                                                                                 4.3 Internals 

 

4.3.1 Lux Liner

Naar de binnenzijde van de helm nu, en daar bevindt zich de foam Lux Liner met ventilatiegaten, en uitsparing voor de beugel van een headset, de zg Headband Channel  een detail welke ook kenmerkend is voor de originele Ops Core SF/FTHS. Ik wil ook benadrukken dat het gehele binnenwerk van deze IDOGEAR FAST SF volledig is gemaakt volgens het Ops Core Origineel! (vergelijk het zeker 's op de review van Milspecmonkey)

 

Bekijk hier het volledige IDOGEAR Fast Internals foto album

 

kV0KMT0sCbyzNMvuGTmijyQBKt0D4p1ifz-IBhyr

 

4.3.2 Pads

In de liner zijn de Pads reeds voorgemonteerd op de voorziene Velcro strips, deze Pads zijn gemaakt zoals de geventileerde, Ops Core Comfort Pads, der zijn geen pads meegeleverd met verschillende diktes om de juiste Ride Height te bekomen! wel extra meegeleverd met de set: een Universal Nape Pad, dit is een soort plaat om in de Nape te bevestigen, en welke een groter contactoppervlak heeft, de Nape pad kan voor gewoon gebruik  hinderlijk zijn, en komt vooral tot z’n recht met zwaardere setups. 

 

rPkPPYbzzr8hJYIyhtD4lf8mVDLH2409E5MiRp0E

 

4.3.3 Head Lock

Aan de binnenzijde van de Shell bevestigd: de OCC dial H-nape Head- Lock, waarmee net als op het origineel de Head- Lock passend aan het hoofd kan gemaakt, worden dmv de draaiknop achteraan, helaas op deze IDO replica  niet voorzien van het karakteristieke Ops Core logo, de Head Lock voorkomt dat de Fast naar voor, en achter kan kantelen

 

U_RhpOn0mnXgF5VOExoEjJiWkkb_a7mhfOdQ6Gv9

 

De IDO Head-Lock is voorzien van een zg Richt Eye Dominant Chin Strap, hierbij bevindt de sluiting zich aan de linkerkant van de kin, om niet te hinderen bij het schouderen, en richten van het geweer. De Chinstrap is degelijk gemaakt en voorzien van een lederen liner zoals op de echte Ops Core. 

Bekijk hier het volledige IDOGEAR Fast Internals foto album

 

_BwCjzg4IsDKvm-2SpFe6mFpaEQ45_uq6sIRjcPZ

 

4.3.4 Accessoires

Meegeleverd met de IDOGEAR Fast SF, 2 setjes met accessoires

 

Set1: Bestaat uit Pads, dit zouden er gerust wat meer mogen zijn, en in verschillende diktes (pasfit)

 1. Universal Nape Pad

 2. 2 extra Comfort Pads

 3. 2 Spare Velcro stickers

 4. 1 Cable management Velcro sticker

 

Set2: Bestaat uit Rail Accessoires

 1. Shoe Rail Adapter Clips (voor de Goggle clips)

 2. 19mm Goggle Swivel clips (Eye Pro)

 3. 36mm Goggle Swivel Clips (Eye Pro)

 4. “Snap Dragon Bayonet Buckle” (O² Single Strap Kit)

 5. Picatinny Rail Adapter

 6. Universal Wing Lock Adapter(universele QR mount)

 7. Universal NVG Adapter Plate  

 

  2IV0IAawoAZnCORRD6vjzHntsKi6Njl1niQtz7u_ 

       

   Bekijk hier het volledige IDOGEAR Fast Internals foto album

 

4.3.5 Draagcomfort /pasvorm /gevoel 

Deze IDO FAST SF weegt met z’n 985 gram zo’n 370 gram zwaarder dan de echte Ops Core FAST SF! 

Veel aandacht is besteed aan de Liner, Headlock en Pads, wat het draagcomfort ten goede komt (vergeleken met m’n oude Element FAST

Voor mij was de “Ride-Height” direct goed, zonder Pads te wisselen, en dankzij de Dial in het Nape Pad kan de omtrek, en spanning perfect geregeld worden, Ik kon hem nog niet echt in actie testen, maar droeg hem al gedurend een lange tijd zonder dat hij echt ergens begint te hinderen, of onaangenaam wordt, door de Vented Liner, en Comfort Pads voelt hij relatief “verlucht” aan, door de Super High Cut hindert hij ook nergens m’n COMTAC deze IDO Fast SF doet dus wat er van hem verwacht wordt!

 

Bekijk ter vergelijk, zeker de review van de echte Ops Core FAST SF op Milspecmonkey!

 

4.4 Pro’s & Con’s

+ Zéér stevige Shell.

+ Zéér goede Internals.

+ Goed draagcomfort, en gevoel. 

+ Correcte replica van de Ops Core SF.

 

- FDE Shell is te glimmend afgewerkt ipv mat. 

- Met z’n 985 gram een zware helm.

- Geen Ops Core Markings.

- Geen FTHS Velcro Loops.  

- Slechts 1 maat beschikbaar
 

4.5 AAC’s Brain Bucket Project

Aansluitend op deze review volgt mijn nieuwe helm project, welke vooral zal bestaan uit uitzoeken en monteren van de juiste helm accessoires zoals 
 

 • RAC headset mounts met diy AXL RAC link voor het bevestigen van m’n COMTAC

 • Flat FDE Paintjob.

 • NVG + Mount + Battery Case

 • Super High Cut Cover (eventueel)

 • HEL STAR Strobe

 • S&S precision M300 mount

 • Princeton TEC helmet light.

 • Patches

 

So Stay Tuned For More ! 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Doe mee aan het gesprek!

Je kan meteen iets posten en later registreren. Als je al een account hebt, log dan in om onder je accountnaam te posten.

Gast
Reageer op deze discussie...

×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

  Er zijn maximaal 75 emoticons toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

 Share

×
×
 • Maak een nieuwe...