Spring naar bijdragen

aac's CRYE PRECISION BDU guide


AAC
 Share

Aanbevolen berichten

 

Een tijdje geleden ben ik me wat meer gaan toeleggen op het bestuderen van Gear&Apparel.

En met het onder de loep nemen van SOF BDU's (Battle Dress Uniform) kwam ik er snel achter dat Crye Precison hier marktleider is, zowel in de VS, als bij de SOF van vele andere naties.  Ik ontdekte dat Crye meerdere BDU uitvoeringen(GEN's) heeft, en met wat zoeken zijn der op het interweb meerdere uitgebreide teksten vinden, in het begin lijkt alles heel erg op elkaar, maar na enige studie-uurtjes heb ik er toch een overzicht in gekregen, en dat leek me wel interessant om met jullie te delen, aangezien dit nog nergens anders in deze vorm te vinden is. AFAIK.  Dit kan vooral van pas komen met het identificeren/beoordelen/kiezen van Crye Replica's

 

Crye precision

Is een Joint Venture, van de 2 studenten Caleb Crye ,en Gregg Thompson. ze begonnen hun business in 2000 louter als vrijetijdsbesteding, in een kleine studio boven een warenhuis, 20 jaar later zijn ze uitgegroeid tot een een onderneming die meer dan 7900m2 bedraagt, en 200 mensen tewerkstelt in New York, en New Jersey.

 

Crye en Thompson leren mekaar kennen op de Cooper Union in Manhattan, in de modeleer shop, delen ze hun passie voor het fysiek creëren van dingen, Crye, is gepassioneerd door het militaire, maar met z'n kunstopleiding, niet direct het type dat men verwacht bij een ontwerper van militair materiaal, Thompson daarentegen volgt een opleiding tot industrieel ingenieur.

 

CP3.jpg

 

Voor hun 1e project ontwerpen ze een Field Computer voor het berekenen van mortier geschut. Dit blijkt echter geen succes, domweg omdat ze nog niet vertrouwd zijn met de werking van het US militaire apparaat, deze vraagt oplossingen voor prangende problemen, ipv eigen verbeter voorstellen. Uiteindelijk winnen ze in 2001 toch een designcompetitie voor het Scorpion Program, om de kledij en uitrusting van de soldaat grondig te moderniseren (later bekend als het Future Combat Systems FCS program)

 

CP6.jpg

 

Voor hun eerste echte opdracht moeten Crye en Thompson een revolutionaire helm ontwerpen met geïntegreerde com's, camera, oog, en nbc bescherming, halverwege hun project wordt de VS echter getroffen door 9/11 en staat alles plots in een ander perspectief, met de start van de “War On Terror” wordt de ontwikkeling van nieuw materiaal voor de SF community een prioriteit, een gouden zaak voor Crye precision, De helm zal echter nooit verder ontwikkeld worden.

 

Crye Precision danken hun succes vooral aan het feit dat ze close contacten met militairen op het terrein onderhouden, luisteren naar hun noden, en daar vervolgens oplossingen voor ontwerpen, en maken. Na verloop van tijd echter, geraken Crye en Thompson gefrustreerd in het feit, dat mensen op het terrein wat graag hun spullen willen, maar hier zelf geen vat op hebben doordat ze zelf enkel designers en geen producenten zijn. Daarom beslissen ze een nieuwe riskante stap te zetten, en naast designers ook producers te worden, deze zet bleek ook niet zonder uitdagingen, aangezien het US defence apparaat erin voorziet, dat alle gear items uit textiel, vervaardigt moeten zijn met grondstoffen afkomstig uit de VS, het zogenaamde Berry Amendement, Crye Precision zijn hierdoor genoodzaakt om hun designs wat aan te passen, maar worden uiteindelijk toch producers. In 2002 verhuizen ze van hun studio boven het warenhuis, naar de Brooklyn Navy Yard, een historische locatie van de voormalige scheepswerven, en die is verkaveld tot commercieel vastgoed.

 

CP8.jpg

 

CP2.jpg

 

CP5.jpg

 

Een Crye G2 NC bdu gebruikt in de UBL raid, tentoongesteld bij Crye Precision.

 

CP7.jpg

 

 

 

CP4.png

 

Enkele bekende Crye designs zijn de CPC, JPC, AVS plate carriers, en de Airframe helm.

Maar de meeste bekende (gepatenteerde) uitvinding van Crye Precison is wellicht de MultiCam in 2004. MultiCam onderscheidt zich van andere camo ontwerpen door het feit dat er geen terugkerend patroon inzit, waardoor het menselijk brein het niet kan onderscheiden van de achtergrond, en daardoor uiterst effectief is.

 

MC2.jpg

 

MC1.jpg

 

Multicam is maar één van de vele onderdelen uit het Scorpion program, een ander onderdeel waar Crye groot succes zullen mee boeken zijn hun designs voor het upgraden van de Battle Dress Uniform (BDU) Crye Precison ontwerpen uiteindelijk een volledige kledinglijn, waaronder een B-line field BDU, en een A-line combat BDU, die laatste is volledig ontworpen met het oog op DA (Direct Action) en zal ik hier onder de loep houden

......................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

Het 1e GEN Combat Shirt

Was speciaal ontworpen om te dragen onder Plate Carriers, en Chest Rig's, waar klassieke BDU shirts hinderlijk kunnen zijn door zakken, naden en overtollig textiel, heeft Crye een aansluitend stretch torso, voor een verhoogd draagcomfort het zogenaamde (UBACS Under Body Armour Combat Shirt) concept.

 

De Kraag kan op verschillende manieren gedragen worden, en dient om de hals te beschermen tegen riemen van wapens, en uitrusting.

 

De Mouwen zijn versterkt met Cordura, rond de elleboogzone, en kunnen voorzien worden van een Elbowpad, de zogenaamde Joint Protection. Deze wordt langs de buitenzijde ingebracht, een Cap blijft daarbij zitten langs de buitenzijde, de Joint Protection kan langs de binnenzijde gefixeerd worden, dmv een elastische strap.

Flight Suit Style Pockets bevinden zich bovenop de mouwen ipv de grotere Cargo Pockets, dit om niet te hinderen in smalle doorgangen, bovenop deze pockets zitten

Velcro Zones voor het dragen van Patches. Onderaan de mouwen zitten

Velcro Cuffs, welke aan de buitenzijde zelfs wat langer zijn, om de pols extra bescherming te bieden, en de mouwen op zijn plaats te houden.

 

De 1e GEN Combat pants

Is wellicht een van de meest gesofisticeerde designs ooit inzake militaire kledij.

De Waist is uitgevoerd met een lichte Padded Belt, welke hoger is achteraan, en voorzien van extra sterke Cordura beltloops tbv gun belts, vooraan zit een velcro, en ritssluiting, ipv knopen, om een betere naadloze aansluiting mogelijk te maken.

 

De Zij/achterzakken zijn anders dan gebruikelijk, dit zijn een soort van opvouwbare, Cargo Pockets

welke afsluitbaar zijn door een flap met velcro sluiting, ze zijn bovendien gepositioneerd, onder de Belt Line, en ietwat naar achteren, om niet te hinderen met Belt Kits.

 

De 2 grote Cargo Pockets, zijn extra diep, bevinden zich ook onder de Pistol Belt en zijn eerder naar voren geplaatst om toegankelijk te blijven.

De zakken worden afgesloten door een multifunctionele Strap met een Buckle, deze Strap dient tevens om de kniebescherming van hoogte te regelen.

 

Net als bij de Combat Shirt zijn de kniezones versterkt met Cordura, en voorzien van een uitneembare, geïntegreerde kneepad, deze wordt langs de buitenkant ingebracht , waarbij een Cap aan de buitenzijde blijft zitten, binnenin de Pants bevind zich een verstelbare elastische strap om de pad gepositioneerd te houden.

 

De Pants zijn ontworpen om gedragen te worden buiten de laarzen, daarom zitten onderaan ook Velcro Straps, waardoor deze passend rond de enkels kan gemaakt worden.

 

De lange ritsen aan de buitenzijde van de benen, over de gehele lengte. Zijn wellicht één van de opvallendste kenmerken van deze G1 Crye Combat Pants

Deze dienen om de Knee Straps te regelen, schoenveters te knopen, en bieden, snellere toegang bij evt verwondingen aan de benen.

De “sanitaire rits” rond het achterwerk , is wellicht toch het meest unieke en bijzondere kenmerk deze laat een snelle sanitaire stop toe zonder je volledige gear af te doen.

 

BEKIJK HIER DE UITGEBREIDE FOTO GALLERY VAN DE GEN 1

 

Crye G1.png

....................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

De GEN 2 BDU

Officieel aangeduid als de AC (Army Custom), was ontworpen als een lichtere versie van de G1,

GEN2 verwijst in feite naar de 1e commercieel beschikbare versie, tussen de G1 en G2 waren nog talloze andere versies uitgetest.

 

De Pants zijn uiteindelijk een nagenoeg volledig ander design geworden, de voornaamste wijziging zijn de Stretch Zones voor het kruis, rug, en knie, een volledig andere pocket lay-out,

De overlangse, en sanitaire rits zijn weggelaten , alsmede de extra Cordura zones.

Verder is ook de hoogte verstelling van de kniebescherming nu inwendig uitgevoerd.

 

Voor de Combat Shirt

Was de voornaamste wijziging het materiaal van de body, waar dit bij de G1 nog een enkel vocht(zweet) opnemend materiaal was, werd dit bij de G2 een brandvertragend materiaal

dit tgv een nieuwe USMC richtlijn in 2006.

Verder heeft de G2 op de arm cargo pockets ipv de flight suit pocket op de G1

De manchet onderaan de mouw is vereenvoudigt en de Cordura zone rond de elleboog is weggelaten.

 

De NC (Navy Custom)

Is een G2 versie met enkele specifieke US Navy kenmerken, zo is hij uitgevoerd in AOR Camo , is de Waistbelt in de rug recht ipv verhoogd op de AC, de pockets zijn voorzien van extra klassieke knopen omdat Velcro in water zou kunnen loskomen, en de Elleboog Pockets voor de Joint Protection heeft niet de opening voor de Cap zoals bij de AC .

BEKIJK HIER DE UITGEBREIDE FOTO GALLERY VAN DE AC (Army Custom)

BEKIJK HIER DE UITGEBREIDE FOTO GALLERY VAN DE NC (Navy Custom)

 

Crye G2.png

........................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

De GEN 3 BDU

Is ahw een geüpdate versie van de G2, de verschillen zitten hem echt in de details.

 

Voor de Pants, is het ingebouwde Waist Adjustment System wellicht de voornaamste nieuwigheid, verder gebruikt men nu Multicam stof voor de stretchzones een ritssluiting vooraan ipv knopen, een verstevigd zitvlak, de achterzakken zijn nu voorzien van ritsen ipv flaps, een geintegreerde knife holder, vereenvoudigde Knee Height Adjustment en ingewerkte flappen om de opening te bedekken wanneer de Airflex niet gedragen wordt zijn nieuw, en een elastische strap in de cargo pocket om een mag, of fles rechtop te houden

 

Voor het Combat Shirt

is het meest opvallend wellicht de andere kleur van de Torso (khaki ipv tan) welke beter matcht met de Multicam van de rest, de kraag is beter afgewerkt met een bescherming rond de rits, de arm Cargo Pockets zijn nu voorzien van een bril en penhouder, en voorzien van een Crye naamlabel (om namaak moeilijker te maken), de Velcro zones voor patches bestaat nu uit 2 strips, ipv 1 groot veld, en de Elbow bescherming heeft geen opening meer voor een externe cap.

 

BEKIJK HIER DE UITGEBREIDE FOTO GALLERY VAN DE GEN 3

 

Crye G3.png

......................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

De GEN4 BDU

Is de laatste versie van de Crye BDU, wederom een nieuw concept met als voornaamste streven gewichtsbesparing, en een strakkere snit

De G4 is volledig vervaardigt uit het nieuwe VTX Ripstop Stretch Materiaal, volgens Crye zelf zou deze stof stiller zijn doordat ze zachter is, 17% lichter, 60% sneller drogen en 4x beter ademen ?

Door het gebruik van de VTX stretch is het ook mogelijk een beter aansluitende snit te maken.

 

Het Combat Shirt bestaat nu ook met een Multicam torso, en de Flight Suit Arm Pockets van de G1 zijn terug, en de elleboog pocket bevindt zich nu binnenin de mouw.

Onderaan de armen is het shirt in een specifieke snit gestikt, om de beweeglijkheid te optimaliseren

 

De Combat Pants , heeft ook enige veranderingen ondergaan,

Zou zijn achteraan de achterflappen van de G2 terug.

Frontaal zit er nu een inwendige pocket voor smartphones, met een mesh liner.

De grote zij Cargo Pockets hebben nu ook een mesh liner, en de hoogteverstelling van de Kniebescherming is verplaats van de frontale, naar de grote Cargo Pocket.

Boven de grote Cargo pockets zitten “doorvoeren”, met boven en onder extra lussen om lange tools, en explosieven te fixeren, de “Dedicated Knife Pouch” zit nu ook hoger en enkel rechts.

De Airflex Joint Protection kent een nieuw ontwerp, en de knee pouch is binnenin ook gevoerd met een Mesh Liner, De Waist belt, heeft een grotere Velcro sluiting en is gevoerd met een vocht afvoerende liner.

 

BEKIJK HIER DE UITGEBREIDE FOTO GALLERY VAN DE GEN 4

 

Crye G4.png

 

 

Wil je nog meer weten over Crye Precision spullen, dan raad ik onderstaande sites aan,

de bronnen van deze guide , en waar je tevens de originele reviews der kan op nalezen.

https://www.militarymorons.com/

https://s23gearmonkey75.wordpress.com/

https://atrg.blog/2019/04/03/__trashed-3/

https://thefull9.net/

https://kommandopost.com/index.php/2019/03/19/crye-g2-field-2010s/

https://thereptilehouseblog.com/

  

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Doe mee aan het gesprek!

Je kan meteen iets posten en later registreren. Als je al een account hebt, log dan in om onder je accountnaam te posten.

Gast
Reageer op deze discussie...

×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

  Er zijn maximaal 75 emoticons toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

 Share

×
×
  • Maak een nieuwe...