Spring naar bijdragen
Neejoh

EOtech XPS3-2 HWS van JJ Airsoft

Aanbevolen berichten

In navolging van aac zijn mooie topic over de EOtech 553 hws van Element, hier mijn bevindingen van de XPS3-2 replica van JJ Airsoft.
 
De L3 EOtech holographic sights wordt erg veel gebruikt, zowel in het leger als andere takken van law enforcements.
Het voordeel van een open HWS (holographic weapon sight) is dat je je target kan oplijnen met twee ogen open en dat de reticle altijd enorm scherp en klein blijft. Zelfs met een G33 Magnifier die je er voor kan plaatsen voor een 3x vergroting van je target. Wel apart dat ze op hun eigen site een foto laten zien van een vergrote reticle bij gebruik van de G33, want dat doet een EOtech HWS dus (als het goed is) niet.
 
Let wel; replica's van de EOtech HWS's zijn nooit daadwerkelijk holographic maar een 'simpele' Red Dot Sight. Gelukkig is het prijsverschil daar ook naar.
 
Op advies van aac ben ik specifiek op zoek gegaan naar een zo realistisch mogelijke replica van de L3 EOtech EXPS3. De EOTech 553 familie waar ik eerder naar opzoek was is gedateerd en door de meeste instanties vervangen door de nieuwere EXPS3. Dit o.a. doordat de batterij placement nu haaks op de rails staat (in plaats van in het verlengde ervan) zodat real steal met hoge recoil geen last heeft van een reticle die weg kan vallen. Bij Airsoft natuurlijk een stukje minder van toepassing ;)

Omdat hij een stuk compacter is kun je dus ook makkelijker een G33 magnifier erbij plaatsen en toch nog genoeg ruimte op je top rail overhouden voor andere leuke speeltjes.

Omdat ik waarschijnlijk toch voor deze magnifier optie ga in de toekomst wou ik graag de bediening op de zijkant hebben in plaats van voorop. Zo hoef je de magnifier niet weg te klikken wanneer je de knoppen moet bedienen.
 
 
JJ Airsoft XPS 3-2 Red / Green Dot, QD mount (JA-5063-BK)
(± $60 via Airsoftcart)
 
DSC_1252.jpg DSC_1253.jpg

Deze replica voelt erg degelijk en zwaar want hij is gemaakt van metaal. Hij is te krijgen in zwart en tan kleuren.
Zoals eerder aangegeven zitten de knoppen op de zijkant voor bediening wanneer er een G33 magnifier voor geplaatst is.
 
De quick detachable mount werkt ideaal, in een paar seconden heb je hem los en weer vast op je rail (als je hem mid-game wilt verschuiven bijvoorbeeld). 
Echter voor het stellen van de reticle (zeroing) heb je een platte kop schroevendraaier nodig. De schroeven hiervan zijn verzonken door de stevige behuizing er omheen. 
Na mounten zit hij erg stevig op de rail en zonder hem te forceren kan ik hem niet bewegen.
 
Er is geen "tube" effect wanneer je beweegt met je hoofd, wat wel het geval is met RDS scopes. De reticle blijft super scherp en vertoond pas bij de uiterste randen lichte vervorming of een wat blurring. Dit is verder geen probleem want wanneer jij je target goed oplijnd is er niets aan de hand. 
 
DSC_1216.jpg DSC_1201.jpg
 
De reticle is in te stellen in rood en groen. Dit gaat via de NV (nightvision) knop wat op de replica is voornamelijk visueel en NV werkt uiteraard niet echt. Het verschil van kleur is wel erg fijn. De groene kleur is extreem goed te zien, zelfs als je een target in de felle zon ziet. Met de rode reticle heb ik wat meer moeite, maar switchen van kleur is tenslotte erg gemakkelijk. Personal preference waar je hem op zet.
De verschillende brightness standen zijn... matig. Je ziet het verschil tussen twee standen bijna niet. Je kunt hem volgens mij ook  niet 'bijna' uitzetten, ik moet nog eens beter testen hoe fel stand 1 van 19 is.
 
De reticle is een Brownells CQB T-Dot type. De dots zijn normaal voor 50 en 200 yards wanneer je 5.56 NATO ammunitie schiet, wat met Airsoft natuurlijk niet echt opgaat :P De T onderin is voor specifiek voor CQB om snel targets op 5 tot 10 meter op te kunnen lijnen.
 
DSC_1218.jpg DSC_1222.jpg
 
De CR123A 3V lithium batterij die er ingaat wordt niet meegeleverd maar blijkt erg lang mee te gaan. Hier heb ik nog geen ervaring mee. De batterij schroefdop is verankert via een staaldraadje, net als bij het origineel, zodat je hem niet verliest bij het verwisselen.
Wanneer je batterij op zou zijn kun je natuurlijk in enkele seconden via de QD mount je XPS van je rails afhalen en ergens stashen, maar het risico op schade is dat natuurlijk erg groot. Gelukkig kun je altijd terugvallen op je originele Iron Sights, die uitgeklapt onderin je window zichtbaar zijn. Je target wordt iets donkerder omdat je door een glaasje kijkt (maar niet zo extreem als op de foto hieronder).
DSC_1226.jpg
 
Het doosje waarin hij komt is zonder enige papieren, wat misschien een gemis kan zijn voor sommigen. Zelf heb ik daar geen probleem mee. Hij is wel goed weggewerkt in foam. Een kapje of enige andere vorm van bescherming had ik wel fijn gevonden voor tijdens transport.

 

Al met al ben ik zeer tevreden met een zeer degelijk en mooi realistische HWS replica, vooral voor dit geld.

[insert approved stamp here]

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Ziet er goed en degelijk uit. Mocht je trouwens iets met plexiglas bescherming doen, hou er dan rekening mee dat de meeste glaasjes die je in de eotech schuift niet super helder zijn. Zonder magnifier is dit niet zo erg, maar met maakt je beeld extreem blurry en wazig. (Zelf ervaring met zo'n glaasje aangeschaft bij qtac)

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Denk wel dat ik bescherming wil, weet nog niet op welke manier. Zo'n glaasje die je 'in' de sight schuift hoor ik inderdaad niet de beste verhalen over. Zou je dat kunnen polijsten? Misschien dat het dan beter wordt?

 

Anders misschien een folding protector, maar dat doet wel af aan de looks vind ik, plus... lijkt alleen te werken voor head-on BB's. 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Doe mee aan het gesprek!

Je kan meteen iets posten en later registreren. Als je al een account hebt, log dan in om onder je accountnaam te posten.

Gast
Reageer op deze discussie...

×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

  Er zijn maximaal 75 emoticons toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.


×
×
  • Maak een nieuwe...