Jump to content

Recommended Posts

got_rhop_patch.jpg

 

Door het topic over de A+ REAPS hop-up eerder vandaag ben ik me iets meer gaan inlezen aangezien termen als G-Hop, R-Hop, nubs, spacers, rubbers en buckings voor mij ook een beetje verwarrend werden. De kennis die ik inmiddels heb wilde ik even met jullie delen a.d.h.v. een paar illustraties. En als ik het mis heb horen we het gauw genoeg en pas ik e.e.a. aan :)

 

 

airsoft-hop-up-1.png

 

 

Dit is een dwarsdoorsnede van een inner barrel oftewel binnenloop. De boring hiervan is standaard vaak 6.08mm. Dit betekent dat een 6mm BB zo'n 0.8mm speling heeft, wat voldoende is om ervoor te zorgen dat goedkope BB's met onzuiverheden niet in de loop blijven steken. Helaas betekent dit ook een lagere druk/FPS, want die speling zorgt er ook voor dat er lucht ontsnapt langs de BB. Voor optimale druk kun je daarom kiezen voor een zogenaamde tightbore barrel (TBB). Deze zijn vaak verkrijgbaar in 6.03mm en 6.01mm. Het spreekt hopelijk voor zich dat je met een 6.01mm alleen de allerbeste polished BB's mag gebruiken en je barrel goed schoon moet houden. Een kleine oneffenheid en je mag doorprikken.

 

Aan de achterkant van deze loop — het gedeelte dat in je AA steekt — zit een inkeping (foto) van iets minder dan een centimeter. Dit is waar de hop plaatsvindt en wordt ook wel de hop window genoemd.

 

 

airsoft-hop-up-2.png

 

 

De hop bestaat uit twee onderdelen. Eigenlijk uit drie, want de twee zitten in een behuizing — de hop unit (foto) — die ik verder niet zal behandelen.

 1. De hop bucking a.k.a. hop rubber (rood)
  De bucking is een rubberen buisje met een taps toelopend einde. Het nauwere uiteinde zorgt ervoor dat het cilindermondstuk of nozzle (onderdeel F op deze afbeelding, die het balletje in de loop duwt en wegblaast) luchtdicht wordt afgesloten.
   
 2. De nub a.k.a. nubbing a.k.a. spacer (groen)
  De nub is een piepklein rubbertje dat de vorm van de bolling van de bucking bepaalt. Het puntje dat ik boven de nub heb getekend is (een stukje van) de arm die de nub naar beneden duwt wanneer je aan je hopwieltje draait. De nub zelf is vaak verkrijgbaar in een harde of zachte versie, de harde versie wordt veelal aangeraden voor 400+ FPS AA's.

Rechts van de loop zie je drie verschillende soorten nubs. De ronde, een H-Hop nub (concaaf) en een R-Hop nub (concaaf maar langwerpig i.p.v. rond). Een ander verschil tussen R-Hop en andere hops, is dat de R-Hop ónder de bucking gaat en precies in de inkeping van de loop dient te vallen. Een R-Hop gebruikt doorgaans een M-Nub voor de druk. De mensen die er verstand van hebben zweren momenteel bij R-Hop. De crux is alleen om 'm *precies* sluitend in je hop window te krijgen, zonder dat deze aan de binnenkant of buitenkant uitsteekt. De installatie van andere nubs luistert ook nauw, want iets te ver naar links of rechts (plaatje) en je BB krijgt meer dan alleen de backspin die hij moet krijgen.

 

Huh, backspin? Dit dus:

 

airsoft-hop-up-3.png

 

 

Wanneer je je hop hebt ingesteld vernauw je plaatselijk de diameter van je loop. De druk achter de BB is echter hoog genoeg (en de hop bucking zacht genoeg) dat de BB er makkelijk doorheen komt. Maar wat gebeurt er: de BB krijgt een backspin en rolt nu niet langs de onderkant van de loop, maar langs de bovenkant. De lucht die erlangs wil perst 'm naar boven en vooral: vooruit.

 

Het is de backspin, of achterwaartse draaiing, die zorgt dat de BB gaat "klimmen" in de lucht. Dit gebeurt echter pas wanneer de voorwaartse kracht het verliest van de opwaartse (de lift, veroorzaakt door de backspin). Afhankelijk van je FPS zal dit rond een meter of 30 liggen.

 

De kunst is om je hop zó af te stellen dat deze compenseert voor de zwaartekracht, waardoor de BB een rechte koers houdt. Een BB die na 40 meter te ver omhoog vliegt als gevolg van slecht afgestelde hop noemen we in het Engels een flyer. Hij komt misschien verder, maar je zult niet raken waar je op gemikt hebt.

 

Als je je afvraagt of deze "hobbel" je BB afremt: dat klopt. Maar toch komt-ie met een goede hop-up verder dan zonder. Sneaky pro tip: Heb je een AA die nét iets te hard schiet, draai dan je hop-up helemaal dicht bij de FPS test. Grote kans dat je 10 FPS zakt en lekker mee mag skirmen ;)

 

VORM VAN DE NUB

In de illustratie hierbóven zien we een ronde nub. Dit geeft een "scherpere" deuk in de bucking en dan een vlakke nub (onder). In het geel heb ik aangegeven hoe groot het contactmoment is tussen bucking en BB. Zoals je ziet is dat bij een flat nub aanzienlijk groter, en langer contact betekent meer effect (backspin én stabilisatie).

 

De R-Hop nub combineert het beste van beiden: de holling van de H-Hop nub, waardoor de BB gecentreerd wordt in de loop, en de lengte van een vlakke nub. Dit zorgt voor prestaties waar de pros blij van worden, terwijl je er weinig van zou verwachten als je zo'n piepklein frutseltje in je hand hebt.

 

airsoft-hop-up-4.png

 

 

De nub is echter niet het enige onderdeel dat het effect bepaalt; sommige buckings hebben een eigen mechanisme om de BB stabiliteit en spin mee te geven. De variatie hierin is eindeloos en iedere fabrikant beweert dat zijn oplossing de beste is. Hieronder een paar voorbeelden. Bij zo'n "speciale" bucking moet je vaak extra letten op het soort nub dat je gebruikt, om te zorgen dat ze elkaar versterken en niet tegenwerken.

 

airsoft-hop-up-5.png

 

 

De belangrijkste eigenschappen van de bucking zijn echter:

 • Air seal
  Als je bucking te los zit kan er lucht ontsnappen tussen de binnenloop en de bucking, dit vermindert je druk/FPS. Het is dus van belang dat je een goed sluitende bucking hebt. Ik heb gezien dat mensen hun bucking aan hun inner barrel tapen of zelfs lijmen, maar de slimste oplossing vond ik afbinden met een stukje visdraad.
   
 • Dikte
  Een te dikke/harde bucking in combinatie met een te zachte nub beperkt het hop effect. Een dunne/zachte bucking en zachte/normale nub geeft voor AA's tot 360 FPS het beste resultaat. Pas alleen wel op dat deze niet scheurt tijdens het installeren.

 

Wil je gaan experimenteren met hop, begin dan met de aanschaf van een tightbore barrel en verdiep je in G-Hop en R-Hop nubs. Het is een wondere wereld :)

 

MEER OVER R-HOP:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vond net deze mooie R-hop installatie tutorials. Eentje in "hardcore" modus, eentje met de Z-kit. Als in een bankschroef had zou ik dit prima aandurven :)

 

https://www.youtube.com/watch?v=WDtXRDfpdCM

 

https://www.youtube.com/watch?v=qGVt-ZmT9I4

 

Benodigdheden:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voor als je de r-hop mod niet aandurft kan ik je zeker een flathop aanraden. Het schijnt dat dat ongeveer 80-90% van de r-hop effect is. Wel binnen 5 minuten geinstalleerd zonder poespas. Bucking over de barrel, nub aan je hopup arm lijmen en weer monteren. Het past maar op 1 manier.

 

Ik was voor iets meer dan een tientje klaar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja! Ik hoor ook hele goede dingen over de Firefly Namazu flat-hop. Wil dit nog een keer proberen in m'n Honey Badger, maar dat ding schiet al zo achterlijk zuiver dat ik niet weet waarom ik dat zou doen. Misschien voor wat extra range bij outdoor games. Anyway, hier een interessante how-to:

 

https://www.youtube.com/watch?v=l9flKKGEjUU

Share this post


Link to post
Share on other sites

Je kunt nog even afwachten. Komende maand verwacht ik iig 2x te skirmen. Dan zit in 1 specna een rhop en de ander een flathop. En wss tussendoor nog een keer een testsessie op een groot terrein. Misschien dat ik het dan beter naast elkaar kan zien want dan kunnen we ook de volledig standaard barrel er nog naast zetten.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Er is nog niet echt een barrel/cylinder topic, maar ik wilde deze vond alvast even veilig stellen. Dus ter info:

 

Quote:

A typical AEG setup has the air volume of the hop up/barrel system to be about 58% (more or less) of the air volume of the cylinder. This has been found to provide the most efficient setup for muzzle velocity and accuracy. If the volume of air in the barrel system is too great (long barrel with a ported cylinder) the air coming from the cylinder will stop pushing on the BB before it exits the barrel. This causes a net loss of muzzle velocity and unstable BB flight characteristics. This is sometimes called "BB suck", though there is no actual suction, just a loss of forward pressure which causes a lower pressure behind the BB.

 

Conversely, for shorter barrels, it is more efficient to "port" the cylinder, allowing the piston to accelerate for a distance before it begins to push air down the barrel. If you just push a full cylinder (type 0) volume of air down a short barrel, the BB will leave the barrel before the column of moving air reaches it's maximum acceleration. A ported cylinder (type 1, etc) uses the wasted air space to allow the piston to first get up some speed before pushing air down the barrel. This allows the maximum transfer of energy from the piston to the air in the cylinder/barrel.

 

Ported cylinder setups are especially useful with weaker springs where the initial back pressure in the cylinder/barrel system could cause a net loss of muzzle velocity. Stronger springs and piston weights change the dynamics involved in cylinder type/barrel length setups.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok dusssss, ik heb een leuke AA besteld (ics mx5 pro) maar ik zie allerlei upgrades.

Het kan altijd beter zeggen ze. Denk dat ik meteen een metalen hopup set van ics bestel, 6.01 barrel en flat hop.

 

Is dit aan te raden of overbodig? Een AA moet imo ver en nauwkeurig schieten(lees zo ver en nauwkeurig mogelijk)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok dusssss, ik heb een leuke AA besteld (ics mx5 pro) maar ik zie allerlei upgrades.

Het kan altijd beter zeggen ze. Denk dat ik meteen een metalen hopup set van ics bestel, 6.01 barrel en flat hop.

 

Is dit aan te raden of overbodig? Een AA moet imo ver en nauwkeurig schieten(lees zo ver en nauwkeurig mogelijk)

Flathop doen! Geen 6.01 maar pak bv een 6.03 (ICS jeeft standaard toch wel aardig goede barrels er in zitten?), de flathop zorgt in dit geval voornamelijk voor je afstand en precisie.. Verder weet ik niet of een metalen hopup direct beter is. Zolang de meegegeven hop maar constant is hoef je die misschien niet te upgraden.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kan altijd beter wat ik begreep, is een systema ptw dan echt zo goed. Dacht dat het hem meer in realisme zat.

Zal de AA eerst eens proberen voordat er geupgrade wordt, Marja als het eenmaal in je hoofd zit.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×